• +90 332 342 1960info@btchiptuning.com
  • BAYİ GİRİŞİKAYIT OL
  • SIK SORULAN
    SORULAR
    Chiptuning Nedir?
    Yeni nesil araçların büyük bir kısmının motorları, bir beyin yani elektronik kontrol ünitesi tarafından kontrol ediliyor. Eski nesillerinde, belli kısmında da bu tip bir sistem mevcut. Chiptuning dediğimiz işlem ; bahsi geçen elektronik kontrol ünitesinin yazılımı değiştirilerek aracın güç,performans ve beygir,tork gibi değerlerinin değiştirilmesine yönelik yapılan yazılım uygulamasıdır. Aracınıza özel yeni hazırlanan yazılımın, motor ve diğer donanımların sağlık durumu göz önünde bulundurularak ve güvenilir kimseler tarafından yapılması gerekir.
    Bu işlemi Neden Araç Üreticileri yani Araç Fabrikaları Yapmıyor?
    Yapıyorlar.. Şöyle ki; Aşağı-yukarı 1996 yılından itibaren üretilen özellikle avrupayi ve diğer menşei araçlara baktığınızda, motor hacimleri aynı ama beygirleri ve torkları farklı olduğunu görürsünüz. Örnek verecek olursak; 2000cc turbo dizel vw passat aracın 140beygir 170beygirlik opsiyonları var. -hatta son yıllarda aynı motoru audi üzerinde 177 ve 190 gibi versiyonlarınıda görüyoruz. Bu motorlar arasında mevcut beygiri daha rahat beselemesi için tasarlanan ufak-tefek değişiklikler hariç motor mekanikleri %95e yakın aynıdır. Tek ve en büyük farklılık beyin yazılımıdır. Diğer markalara bakacak olursak, BMW, Mercedes,Renault,Opel,Fiat gibi bilinen araçlarda da aynı durum söz konusudur. Renault da 65beygirden 140beygire kadar çeşitlendirilmiş olan 1.5dizel motoru vardır. Genel hatlarda motor mekaniği aynı, fakat beygir ve torkları değiştirilmiş... BMW de 2.0cc dizel aracında 163beygir 177beygir yeni nesillerde 184 ve 190beygir olarak sunulan motorlar arasında yazılım haricinde beygir gücünü direkt etkileyecek bir değişiklik yoktur. Ağır vasıtalarda, traktörlerde, deniz araçlarında, motosikletlerde de durum aynıdır. Mercedes Actros 1841 ile 1844 arasında Mekanik Açıdan bir fark yoktur.Biri 410 diğeri 440Beygirdir. Traktörlere bakacak olursak ; John Deere 6130 ile 6230 arasında yazılım haricinde gücü direkt etkileyecek bir fark yoktur ki biri 80beygir 330tork iken diğeri 100beygir 416torktur. Halbuki ikiside 4500cc motora sahip. Diğer traktör markalarında da bu böyledir. New holland,case, deutz,fendt,massey ferguson gibi bilinen tiplerde aynıdır.
    Peki, Neden Böyle yapıyorlar?
    Araç üreticileri yüksek toleransa sahip bir mekanik üretip bunu müşterilerin isteği doğrultusunda, müşteriye, sanki motorda bir farklılık varmışcasına yansıtıp, beyin yazılımından bir nevi Radyonun ses açıp-kapama misali değiştirip fahiş fiyat aralıkları ile sunuyorular. Halbuki eski araçlarda farklı beygirler üretmek için yeni ve yüksek hacimli motorlar tasarlanır ve üretilirdi. Şimdi ise daha düşük maliyete aynı hizmeti fahiş fiyatlarla veriyorlar.
    Chiptuning Zararlı mıdır? (Bu işin bir zararı varmıdır?)
    Diğer bir sorunuzda da değinmiştik. Yazlım sağlık çerçevesinde yapılırsa ve Güvenilir kimseler tarafından yapılıyorsa sorun yoktur. Sonuç itibari ile BTC (BTChiptuning) olarak bizim burda yaptığımız ‘Aracınızın içerisindeki var olan gücü açığa çıkarmak, kullanılabilir hale getirmektir’ Bir nevi; Araç üreticilerinin yaptıkları işin benzerini ucuza indirgeyip müşterimize sunuyoruz. Tabiki dahada verimli ve size özel, yani kullanacağınız şartlara uygun olarak tasarlanıyor yazılımlar. Sadece şehir içi, Sadece Şehirler Arası, Ağır Yük, Performans , Ekonomi gibi...
    Ucuza indirgemekten bahsettiniz ,Ne kadar bi’ İndirim bu?
    Araç firmaları, iki farklı versiyondaki motor arasına ortalama 4000tl den 20.000euro kadar fark koyabiliyor. Bizde aşağı-yukarı 10da 1ne , 20da 1ne indiriyoruz ki aracınızı daha ucuza mal etmiş oluyorsunuz. Sıfır satın alacaklar için söylersek, Yüksek beygirli versiyonu tercih etmemiş olur.
    Bazı kullanıcılar bu işlemi farklı firmalara uygulatmış ama motor mekaniği ve diğer açılardan bazı negatif sonuçlar oluşmuş. Ne dersiniz bu konuda?
    Her işte olduğu gibi bu işinde iyisi ve kötüsü vardır. Sağlıksız yapılan yazılımlarda ve bu işi ek iş olarak yapan firmalarda buna benzer sonuçları görmek çok garip değil. Hangi aracın bu işe nasıl cevap vereceğini, beyin protokolü açısında chiptuning yapılıp yapılmaması gerektiğini bilmek zaman yani tecrübe gerektirir. Buda merdivenaltı diye tabir edilen firmalarda bulunması zor olan birşeydir. Çünkü onlar için konu sadece paradır. Bir şekilde sizden parasını aldığı zaman aracın iyi yada kötü olması kendilerini pek ilgilendirmez. BTC (BTChiptuning) olarak biz müşterimiz istese dahi sağlık çerçevesinin dışında yazılım uygulamıyoruz. O aracı Sıfır olarak satın aldığınızda sanki yüksek beygirli versiyonunu tercih etmişcesine uzun süre kullanabilmek için tasarlanır yazılımlarımız. Ayrıca Bu işlem uygulandığında eksi yönde bir sonucu olacak ise önceden müşterimize belirtiriz ve Uygulama yapmayız. O araca has durumunu ve eksilerini izah ederiz. Sonuçta bunu izah etmez ve uyarmazsak, ilk bulduğunuz gibi ikinci kezde bizi bulacaksanız. Sizi Sakındırdığımız için Memnuniyetle bulmak varken, “sizden dolayı aracıma şöyle oldu...” demeniz bizi menun etmez...
    Chiptuning Yapılırsa Ekonomi Sağlarmı?
    Halk arasında bir tabir vardır: “iyi çeken araç az yakar” diye biz burada aracınızın beygir gücünü yükselttiğimiz zaman aynı zamanda tork değerleri de yükseliyor. Dolayısıyla daha önceden İstediğiniz bir performansı yakalamak için gaz pedalına %50,%70 veya Tam Gaz basarken işlem uygulandıktan sonra Aracınıza daha az gaza basar hale gelirsiniz Çünkü araç çok daha iyi cevap verir konuma gelmiştir artık. Mesela aracınızın devir saatini gözönüne alın ve aracınızın teknik verilerin de 150beygir 300torku olsun.Maximum Torku 2500-3000 devir aralığında yakalar. Biz yaptıktan sonra aracınız 350 civarı bir tork değerine ulaştığını varsayarsak, 2500-3000 devirde artık 350yi yakalar hale gelir Dolayısıyla sizin orijinal halinizdeki 300 torkunuz aşağı devirlere kaymış olur. Aracınız orijinal haline göre zorlandığında vites düşme ihtiyacı olmaksızın yüksek viteslerle gidebilecektir artık. Yüksek vitesle seyredebilir hale geldiğinden motor deviri önceki vitese göre düşük kalacak buda size yakıt tasarrufu olarak dönecektir. Ayrıca Motorda Hız-Devir etkeninden ziyade Motor yükü denilen bir etken daha vardır. Diyelimki Aracınız zaten vites düşürme ihtiyacı duymuyor yada siz kullanımınızla o eksiği giderebiliyorsunuz. 2000devirde 120 ile giderken motor yükü %60da ise biz bu işlemi yaptıktan sonra tork yükseldiği için motor yükü %35lere düşer bu aradaki farkta belli oranda size yakıt ekonomisi olarak döner... Bu arada; bu tip artış sağlanan araç; Turbo benzinli yada Turbo dizel bir araçtır..
    Her Yapılan Araç Kesinlikle Ekonomi Sağlarmı?
    Şöyle ki yazılımlarımız hem performans hem ekonomi açısından tasarlanır. Dolayısıyla ekonomi kişinin kullanımı ile doğru orantılıdır. Bizim yazılımlarımız da kesinlikle ekonomi sağlar. Otomobil grubunda yani Binek araçlarda ve Hafif Ticarilerde, Ağır vasıta ve Otobüslerde, Ziraii Araçlarla yani Traktör ve İş makinası grubunda ki uygulamalarımızda Yakıt Tasarrufu Sağladığı görüldü. Ekonominin miktarı kişinin kullanımı ile ilgilidir. Normal Şartlarda kullanılırsa, -Normal şartlardan kastımız trafik şartlarıdır. Şehirler arası 90-130km/s hızla serredilirse, şehir içide ihtiyaç olduğu yerde basarsanız- kesinlikle ekonomik olacaktır. Fakat bizim ekonomi açısından öngörümüz; Binek araçlarda ve hafif ticarilerde 100 kilometrede 1 litre dir. Ağır vasıta grubunda ve otobüslerde yüzde 1 ile 5 arasında ekonomi sağlanabiliyor yakıt tasarrufu sağlanabiliyor. Ziraii Araçlarda yani İş makinalarında direkt olarak ekonomiyi Vaat etmiyoruz Çünkü iş makinesi ekonomi yapmak için değil iş yapmak için tasarlanmış bir Araçtır ama her halükarda, Ekonomi Yaptırmak için kullanıldığı sürece Yakıttan tasarruf ettiği müşterilerimiz tarafından görülmüştür. Ziraii Araçlarda bu tür geri bildirimleri direkt olarak aldığımız gibi Bayilerimiz aracılığı ile yapılan Traktör , Biçerdöverlerden de Yakıt Tasarrufu sağladığı bilgisi bir çok kez geldi. Uzun yıllardır uygulamalar yapıldığı için buna benzer çok dönüş oldu.
    ECO tuning ve Chiptuning Arasındaki Fark Nedir?
    ECO Tuning sadece ekonomi yapmak için tasarlanan yazılımımızdır. Ağır vasıta ve toplu taşıma araçlarında uygulanır. Aracın yükünü yenecek kadar Beygir ve Tork yükseltilir. Chiptuning de Sağlık çerçevesinde en fazla artırılabilecek değerler uygulanır yazılıma. Hem performans hemde ekonomi görülebilir. Fakat şunu belirtmekte fayda var; Yıllardır edindiğimiz tecrübeler doğrultusunda Araç ne Kadar Güçlü ise O kadar ekonomik oluyor. Tabi herhalukarda biz müşterilerimize bu hizmeti sağlıyoruz.
    Chiptuning Yakıtı Artırır mı? (Chiptuning yapılırsa Yakıt Artar mı?)
    Aracınızı Belli bir beygire yada torka yükselttiğimizde Aracınız orijinaline nazaran Performans itibari ile çok daha rahat cevap verir hale gelir. Eğer sürekli aracı performans amaçlı kullanırsanız yani halk tabiri ile, ‘sıkıştırırsanız’ , Bu hizmeti sağlamak için bir bedel almak zorundadır Ki Yakıtta artış görülebilir. Fakat Normal Şartlarda kullanılırsa, -Normal şartlardan kastımız trafik şartlarıdır. Şehirler arası 90-130km/s hızla , şehir içide ihtiyaç olduğu yerde basarsanız- kesinlikle ekonomik olacaktır. Binek araçlar için 1lt/100km civarında öngörümüz var. Kısaca “Her Hizmetin bir bedeli vardır, bedelini ödediğiniz sürece hizmet alırsınız” . Hem tam performans kullanıp Hem Az yakması fiziğe aykırı bir durumdur.
    Chiptuning, Aracın garantisini bozar mı?
    Yaptığımız işlem harici bir parça takma olmadığı ve sadece yazılım değişiminden ibaret olduğundan, bizim yaptığımızı arıza kaydı yada veri değişimi olarak göremez yetkili servisler. Dolayısıyla, Aleni olarak “Biz şöyle bir işlem yaptırdık aracımıza” denmediği sürece Yetkili servisler tesbit edemezler. Yetkili servislerdeki sistemler sadece aracın şasi numarasına göre gelen Yeni bir yazılım var ise onu otomatik olarak yüklemektedir. Üzerindeki yazılımı okuma gibi bir durumları , yetkileri ve donanımları yoktur. Bundan sebeb “Siz aracın beyigirini yükseltmişsiniz” diyemezler. Kaldı ki, Yaptığımız iş ağırlıklı olarak yeni nesil araçlar hitap ettiği için çoğu garanti dahilinde olan araçlardır. Eğer yaptığımız araçlardan herhangi biri bizden dolayı garantiden çıkmış olsa veya yaptığımız her garantili araç işlem sonrası garanti dışı kalacak olsa, Yıllardır bu işe sürdürebiliyor olmamız pek mümkün olmaz.
    Chiptuning Nasıl Yapılır, BTC Bu işi Nasıl Yapıyor? Sökülüp-Takılan yada Değiştirilen bi’şey var mı?
    Yapılacak olan aracın Beyin protkolüne göre uygulama yöntemimiz Değişiyor. Eski model yani 1996-2001 civarındaki araçların büyük kısmı, Motor kontrol ünitesi,beyni, sökülerek yapılır. Yeni modellerde de Ağırlıklı olarak OBD soketi olarak ifade edilen, Diagnos skoetinden yazılım okunup yazılabiliyor fakat Bazılarında Sökülerek yazılım yüklenmesi gereken protokoller kullanılmış olabiliyor.
    Araç Beyninin,Yani motor kontrol ünitesinin Sökülmesinin bir zararı varmı? Yada sökülerek yapıldığında ekstra bir Artısı var mıdır?
    Bu sadece yazılım yükleme methodudur.. Örnek verecek olursak; Bilgisayarınıza bir program yükleyeceğinizde bunu CD ile yapabildiğiniz gibi USB Flash bellek den de yapabilirsiniz. Başka bir aygıttan farklı portlardan aktarım yapabilidiğiniz gibi, kablosuz bir yüklemede yapabilirsiniz. Bu işlemde Aşağı-Yukarı Aynıdır. Beyin protokolünün Okuma-Yazma Verileri Protokol Üreticileri tarafından Bize Verilir Bizlerde ona göre uygulama yaparız. İnsanlarımız Beyne bir zarar geleceğini düşünüyorlar genelde.. fakat bu işlem, biraz önce örnekte de bahsettiğimiz gibi, bir bilgisayarın işletim sisteminin değiştirilmesi gibidir. Yani Bilgisayarınız XP işletim sisteminden windows 7’ye dönüştürürken, bilgisayarınızın yanma, patlama, bozulma gibi bir ihtimali yoktur. Yazılımsal olarak bir hata oluşsa dahi, Orijinal verilerini üzerinden okuduğumuz için -ki Orijinal veriler okunmadan hiç bir işlem yapamayız- geriye yani orijinalline dönmek mümkündür. Herhangi bir şekilde endişe arz edecek bir durum söz konusu değildir. Tabi, Bu mevzuu işini bilerek yapanlar içindir. Bilmeden, sırf para kazanmak için yapılan işlerde her türlü durum söz konusudur.
    Her Araca Chip tuning yapılabilir mi?
    Daha öncede bahsettiğimiz gibi bir araca chiptuning yapabilmemiz için, aracın motorunun bir beyin yani Motor Kontrol Ünitesi olması ve bize cevap verebilir halde olası gerekir. Eski nesillerde ki bazı araçlarda gene beyin adı altında Motor kontrol eden bir elektronik ünite var fakat yazılım ile değil LOGIC bir yapı ile işliyor bu sistem, bu tiplere yapılamaz. Ayrıca bazı araç firmaları Yazılımı Yazdıktan sonra üzerini kapatıyor,kilitliyor. İkinici bir müdehaleye açık değil. Bu tip araçlarda yapılamaz. Yeni nesil çoğu araçta yani Binek, Ağır vasıta, Otobüs, Traktör, Motosiklet, Deniz araçları ve iş makinalarında Yapılabilen tip Kontrol üniteleri kullanılıyor artık (...istisnalar hariç,tabi..). Müşterilerimiz İnternet sitemizdeki araç listelerinden yada direkt bizi arayarak,mail atarak araçları hakkında detaylı bilgiye sahip oalabilirler. Bulundukları ilde yada çevre illerde Bayimiz varsa yada Gezici Yetkili arkadaşlarımız tarafından ziyaret edilerek BTChip uygulaması yapıtrabilirler...
    Powerbox mı, Chiptuning mi?
    Aracın Direkt Beyin Yazılımının Değiştirilerek Beygir ve Tork artırımı En mantıklı ve sağlıklısıdır. Araç üretici firmalarının,Fabrikalarında Yaptığı yöntem, mantık budur. Önceki Sorularınızda Yüzeysel bahsetmiştik.. Hiç Bir araç üreticisi, Üretiği aracına beygir ve tork opsiyonu sunmak için harici bir kutu takmaz. sebebi Beyin yazılımında, Motorun Tüm Organlarının çalışma parametrelerinden -sırf bir organa yani sadece yakıt miktarına sadace turboya yüklenerek değilde...- Dengeli ve sağlıklı bir şekilde artırım yapmak en mümkün en uygunudur. Bizim Yaptığımız işlemde budur. Sadece Bir parçanın değerleri ile oynayarak beygir gücü sağlamak ilerki zamanlarda motor mekaniğinde zararlar oluşturabilecektir. Biz burda Herhangi bir Powerbox üreticisini yada yaptığı işi kötülemek yada çamur atmak değildir niyetimiz. Bu işlem Beyin yazılımına müdehale edemeyenlerin yada kullanım kolaylığı sunmak -kullanıcı tarafından sökülüp takılan- bir aparat haline getirerek, fazlaca ciro sağlama çabasıdır. Kaldı ki, Önceki sorularınızda da bahsettiğimiz gibi; Bu işi Yetkili satıcılar, Hatta Araç distiribitörlerinin kendisi Güç paketi adı altında yapmakta ve bu yöntem uygululanmaktadır. Tabi fahiş fiyatlarla... PowerBox Her halükarda uygulanamaz mı?, Uygulanabilir. Japon,Kore gurubunun büyük bir kısmı yada diğer bazı araçlar, İkinici bir müdehale kabul etmeyen Motor kontrol ünitesine sahip. Dolayısıyla Bu araçlarda da güç problemi , performans zayıflığı var ise Buna benzer bir uygulama yaptırabilirler. Tabi Sağlıklı olduğuna emin oldukları bir marka tercih etmeliler.. Biz Bu işlemi uygulamıyoruz.. Farklı firmalardan araştırma yaparak,referans elde ederek uygulatabilirler.
    Pedal Chip’in yani Pedala takılan chipin yada aparatın faydası ve zararı varmıdır?
    O apartın çalışma mantığı şöyledir; Gaz Pedalı ile beyin yani Motor Kontrol Ünitesi arasına takılarak gazın tepkimesini değiştiriyor. Siz %25 gaza bastığınızda bu parça, Motor beynine bir nevi “Sürücü şuanda %70 gaza basıyor” diyor. Motor Beynide %70 göre işlem yapıyor. Beygir yada torku artırmaya yönelik bir işlem değildir. O Parçayı aradan çıkartıp, Aracı kullanırken Ayağınızı her seferinde tam gaza basarsanız Aynı işi yapmış aynı hizmeti almış olursunuz. Bu işlem Kişide; “Az gaza basıyorum ama araç çok gidiyor..” gibi bir his uyandırıyor. Halbuki O sizin yerinize , bir nevi daha fazla gaza basmış oluyor. Zararı açısından Net bir şey söyleyemeyiz. Zararına istinaden Kesin bir sonuç yok elimizde. Şunuda Belirtmekte fayda var; Biz Uygulama yaptığımız araçlarda Gaz potansiyometresinin değerlerini Beygir gücü yükseltmeye yönelik zaten değiştiriyoruz. Böyle bir parçaya gerek olacak bir durum yok. Fakat İşlem uygulayamadığımız, Motor beyni bize cevap vermeyen bazı araç modellerinde Buna benzer Performans değiştirme işlemi yapılabiliyor. Biz Uygulamıyoruz. Kişiler araştırıp gerekli işlmelerin sağlıklı olduğuna mutmain olurlar ise yaptırabilirler.
    Neden Chiptuning yani BTC Uygulaması Yaptırmalıyız?
    Güç, Bir araçta ki en büyük konfordur. Aracınız bir çok donanıma sahip olsa, Uç noktalarda yani... 20 Airbag, Her bölgede ayrı klima, şerit takip , Kendi gidebilme vesaire.. Bunlar ve daha fazlasına sahip olsa fakat Bir sollama esnasında, bastığınızda size cevap vermiyorsa, sizi zorda kaldığınız anda kurtaramıyorsa, vites düşürmek zorunda kalıyor, rampalarda performans gösteremiyorsa... aracınız asıl görevini yerine getirememiş demektir. Aracınızın milyon dolarlık bir konfora sahip olması o andan itibaren, anlamını yitirir. Bunun dışında En büyük diğer konfor ise Ekonomik hale gelmesi, Yakıt Tasarrufu Sağlayabilecek konuma gelmesidir.. Aracınızı Trafik şartlarında kullandığınız sürece öncekine nazaran binek ve hafif ticari araçlarda 100 kilometrede 1litre civarında , ağır vasıta ve otobüs gibi araçlarda %1 ila 5 arasında yakıt ekonomisi sağlayabilecektir. Traktör ve İş Makinalarında ise Orijinaline nazaran en ağır işlerde mesela Nadas gibi bazı işlerde 1 vites daha hızlı gidibilir hale galmesi hem zamandan hemde -bazı müşterilerimizin geri dönüşleriden elde ettiğimiz bilgilere göre- hem Yakıttan Tasarruf sağlayabilir hale gelmesi Bu uygulamayı Yaptırmanız geretiğini göstermektedir.
    Neden BTC yani BTChiptuning?
    İşini İyi yapan ve Gerçek bir amaç için yapan herkes, İnşaallah , Başarılıdır.. Yıllardır Bu işi yapıyor olamamız , bir çok uygulama yapılması ayrıca Yazılımlarımızı Kendimiz yaptığımız, kendimiz ürettiğimiz , Sağlık Çerçevesinde Performanslar yakalayabilmemiz; Yurtiçinde ve Yurt dışında bir çok şahıslar, firmalar, Yetkili yada Özel Servisler ve tedarikçilerin bizi tercih etme sebeblerinden bazılarıdır. Ayrıca Verdiğimiz Hizmete Nazaran , Fiyatlarımızın makul olması da Diğer bir tercih sebebidir.


    MERAK ETTİĞİNİZ DİĞER SORULAR İÇİN
    BTChiptuning®